Algemeen

Geplaatst op 11 januari 2016 | door Sandra van Dijk

0

Blog: Overwerken… waarom zou je?

Ik werk zelden tot nooit over. Deels uit principe (overwerken is écht niet per se nodig), deels omdat ik mijn werk uitermate efficiënt georganiseerd heb en deels omdat mijn thuissituatie overwerken simpelweg niet toelaat. Probeer maar eens te werken met twee kleine stuiterballetjes om je heen.

In mijn werk als professional organizer en timemanagementspecialist kom ik ze echter wel vaak tegen: de Notoire Overwerkers. Ze zeggen “ja” tegen het werk en “nee” tegen feitelijk alles wat zij liefhebben: vrienden, familie, sport en hobby’s. Waarom vinden velen van ons het zo moeilijk om aan het einde van de werkdag de deur achter zich dicht te trekken?

Geen eenduidige reden voor overwerken
Uiteraard lopen de redenen waarom iemand overwerkt uiteen. Soms is het perfectionisme of te veel verantwoordelijkheid nemen, soms is het onzekerheid (‘als ik de baas laat zien dat ik bereid ben overuren te maken, dan waardeert hij/zij mij pas’) en soms is het een vergaande loyaliteit naar de werkgever toe. De lijst van oorzaken is oneindig. Maar let wel: in mijn ogen is het slechts zelden écht nodig om structureel over te werken.

Even een sanity check
Een Notoire Overwerker kan het zichzelf een stuk makkelijker maken als hij zichzelf een aantal vragen stelt:

  • Wat levert overwerken mij op? Waarom houd ik dit gedrag in stand?
  • Welke overtuigingen liggen er aan mijn overwerken ten grondslag? Zijn deze overtuigingen realistisch? Tip: experimenteer eens met ander gedrag om deze overtuigingen te toetsen!
  • Wat zou ik een ander adviseren die structureel overwerkt?
  • Welke drie dingen had ik vandaag anders kunnen doen om overwerken te voorkomen?
  • Kan ik mijn werk dusdanig organiseren, dat ik minder hoef over te werken? Denk aan taken delegeren, duidelijke werkafspraken, de e-mailbox organiseren, nutteloze vergaderingen annuleren, et cetera
  • Ben ik wel helder genoeg in mijn communicatie naar anderen toe? Weten collega’s bijvoorbeeld wat zij van mij kunnen en mogen verwachten?
  • Zorg ik voldoende voor mijn lichaam tijdens de werkdag (denk aan voeding en ontspanning), zodat ik productief genoeg ben tijdens de kantooruren?
  • …?

Life is all about making choices
Er is niets mis met zo nu en dan eens een tandje bijschakelen om je doelen te bereiken. Wanneer het tandje erbij echter structureel wordt en andere zaken eronder gaan lijden, wordt het tijd om in te grijpen. En nee, dit hoeft niet direct drastisch: probeer kleine stapjes te zetten richting meer vrije tijd voor jezelf. Zet je te grote stappen, dan is de kans ook groter dat je afhaakt. Je hebt van overwerken immers een gewoonte gemaakt.

Nieuwe ronden, nieuwe kansen
Heb je al goede voornemens bedacht voor dit jaar? Zou het niet mooi zijn om dit jaar te starten met meer tijd voor jezelf? Begin er vandaag nog mee!Over de auteur

Sandra heeft Sociale & Organisatiepsychologie gestudeerd en is professional organizer en timemanagementspecialist (www.optiworkadvies.nl). Zij blogt graag over alles wat met effectief en efficiënt werken te maken heeft. Sandra woont in Groningen met haar gezin.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑