Coverstory

Geplaatst op 10 augustus 2013 | door Xandra Boersma

0

Anniek Pheifer: ‘Mijn kinderen hebben me interessanter gemaakt’

Ze brengt het grootste gedeelte van haar tijd door in het theater, maar het gezin van Anniek Pheifer blijft op de eerste plaats staan. Het krijgen van kinderen heeft haar dan ook behoorlijk veranderd. Zowel in haar spel als in haar dagelijks leven.

Anniek is moeder van twee lieve kindjes die ze samen met haar man, acteur René van Zinnicq Bergmann, opvoedt in Amsterdam. Zij groeien dus op in een totaal andere situatie dan Anniek dat deed. ‘Mijn zoontje is zes. Hij mag nu net alleen buitenspelen, terwijl ik toezicht houd. Dat is best laat. Ik herinner me dat ik alleen naar mijn vriendje aan de overkant van de straat liep toen ik drie jaar was, daar kon mijn moeder me al niet meer zien. Ik was veel vrijer, dat kan ik me nu niet voorstellen.’ Maar zodra ze met haar kinderen richting het Noorden reist, is het weer net als vroeger. Dan bezoekt ze haar ouders, die nog steeds in het huis wonen waar zij opgroeide. ‘Daar spelen mijn kinderen waar ik vroeger speelde. Hutjes bouwen onder begeleiding van hun vader en opa. Ze maken mooie hutjes, hoor.’

Een nieuwe map met kleuren
Het krijgen van kinderen heeft voor de actrice zeker invloed gehad op haar spel. De nieuwe gevoelens die ze ondervindt, weet ze te gebruiken in de rollen die ze speelt. ‘Het heeft me interessanter gemaakt, alsof ik een hele nieuwe map met kleuren erbij kreeg. Ik weet nu wat het is om je echt zorgen te maken en verantwoordelijkheden te dragen, dat zijn gevoelens die ik niet kende. En je wordt veel meer op de tweede plaats gezet, je moet afstand doen van je ego.’ Dat het leven van Anniek de eerstkomende jaren dus vooral om haar kinderen zal draaien, en niet om haar, is af en toe een zware dobber voor de geboren en getogen Drentse. ‘Soms kan ik daar heel boos om worden, dan wil ik gewoon weer het middelpunt zijn. Laat me met rust, denk ik dan.’

Dat geldt overigens net zozeer voor haar werk. Want ook een actrice heeft soms geen zin om avond na avond dezelfde voorstelling te spelen. ‘Weer deze voorstelling, denk ik dan. Dat gebeurt absoluut, maar je kunt nooit een baan hebben waarbij dat niet zo is. Het blijft werk, ik heb ook wel eens geen zin.’

Een andere werkelijkheid
Praten over haar acteerwerk is lastig voor Anniek. Ze denkt dan ook lang na, voordat ze iedere vraag die over haar spel gaat, beantwoordt. ‘Het is zo ongrijpbaar. Je creëert iets, dat heeft niets te maken met de juiste maten of verhoudingen. Of misschien ook wel, maar die verschillen altijd. Het is net als met een schilderij of een goede taart. Je maakt iets dat nog niet bestond.’ Ze creëert een andere werkelijkheid, zoals Anniek het ook wel noemt. Even ontsnappen uit het dagelijkse leven.

‘Net als met een goed boek of een fijne film. Ik zeg het wel eens tegen een jonge collega, vlak voor de voorstelling. “Ik zie je zo, in de andere werkelijkheid!” Dan moet hij bijna kotsen, omdat het zo zijig is, maar het klopt wel. Het is heel fijn om je te verschuilen in een rol, maar ik vind het ook heerlijk om een tijdje vrij te zijn en weer bij mijn gezin te zijn, zelf eten te koken en het journaal te kijken. Dat is heel dubbel.’

Platte karakters
Ondanks dat Anniek zich het meeste thuis voelt op het toneel, waagt ze ook wel eens een stap in de film- en televisiewereld. Zo was ze onder meer te zien in Westenwind, Jiskefet en Costa! en speelde ze één van de hoofdrollen in De ontmaskering van de Vastgoedfraude en in Bellicher;Cel. ‘De afwisseling is het leukste, maar het is maar net wat er op mijn pad komt. Zeker in film heb ik de rollen niet voor het uitkiezen. Maar een soap wil ik echt niet doen, dat vind ik totaal niet interessant. Platte karakters en een platte verhaallijn, er zit geen enkele uitdaging in. Het liefst ben ik aan het improviseren.’

Recentelijk was Anniek weer te zien in De Vloer Op, een improvisatieprogramma waarbij een aantal acteurs een situatie toegewezen krijgt. Van waaruit een scène moet ontstaan. ‘Doodeng. Ik ben heel bang om mensen teleur te stellen. Niet alleen mijn tegenspelers, maar ook het publiek dat erbij is. Ik wil dat het ontroerend is of juist grappig, dat is mijn grootste valkuil, want daar mag je helemaal niet mee bezig zijn. Je moet luisteren, denken en reageren. Ontspannen zijn en plezier maken. Er zit een bepaalde ontspanning in de spanning die improviseren teweeg brengt, dat is heel moeilijk uit te leggen.’

Vanaf 19 oktober is Anniek te zien in de driedelige dramaserie De Prooi, gebaseerd op de gelijknamige
bestseller van Jeroen Smit, die val van ABN-AMRO reconstrueerde. Vanaf 15 oktober staat zij met
het Nationale Toneel op de planken in De Ideale Man, een boosaardige komedie over het
publieke moraal van Oscar Wilde.

__________________________________________________________________________

DSC_0256

DSC_0046

 

 

 

 

 

Anniek en Heifer
Tijdens het maken van de film First Mission komt Anniek in aanraking met Heifer. Een stichting die Afrikaanse families die het nodig hebben een drachtige koe geeft. Hiermee beginnen zij een bedrijf. ‘Het kalfje dat die koe krijgt en de kennis die de stichting geeft, kunnen zij weer overdragen aan een ander gezin. Heifer geeft wel hulp, maar de mensen moeten het echt zelf doen’, legt Anniek uit. In maart bezocht zij Ghana om de projecten van Heifer te bekijken. Het werd een heftige reis. ‘Heel indrukwekkend. Het is heel mooi om te zien dat het echt werkt. Er is meer eten, kinderen gaan naar school en de familieband is hechter.’ Heifer brengt dan ook niet alleen kennis, maar laat tevens zien hoe je een bedrijf kunt runnen als familie, in plaats van alleen als man. ‘Ik heb mijn ogen uitgekeken en ben echt gaan relativeren. Wij leven in een overdaad aan luxe.’


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur

Xandra (25) is een afgestudeerd journaliste uit Groningen en werkt nu bij New Publishers. Ze houdt van shoppen, zonvakanties, snowboarden en series kijken, maar heeft vooral een passie voor mode en beauty. Dagelijks struint ze het internet af op zoek naar de nieuwste trends, die ze natuurlijk graag met ons deelt.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑