Media&cultuur

Geplaatst op 15 juli 2013 | door Lisa Rosing

0

Blog: achter de schermen van de politieke show

Hoewel er op tv, in de kranten en online dagelijks uitgebreid aandacht wordt besteed aan de politieke beslommeringen, blijft het voor de meeste mensen een ondoorgrondelijke wereld. Wat er achter de schermen en in de wandelgangen van het Binnenhof wordt bekonkeld, blijft voor ons een raadsel. Voor mij in ieder geval wel. Dat kan ook bijna niet anders, want er zijn zoveel verschillende mensen bij betrokken die allemaal andere belangen hebben.

Onlangs ben ik begonnen aan twee series waarin alles draait om het politieke spel, Borgen en House of Cards. Allebei zeer de moeite waard. Borgen is in Nederland al een hit sinds 2010, maar ik was er nog niet aan toegekomen. De serie draait om Birgitte Nyborg, de eerste vrouwelijke minister-president van Denemarken. We zien hoe ze greep probeert te houden op de verschillende politici om haar heen en hoe haar drukke politieke leven van invloed is op haar privésituatie. Aan de andere kant van het spectrum werken de journalisten, die dagelijks berichten over de politiek. Beide werelden beïnvloeden elkaar en houden elkaar voortdurend in de gaten.

house of cards 1

In House of Cards speelt Kevin Spacey op voortreffelijke wijze een gewetenloze politicus. Wat zijn functie als ‘majority whip’ precies inhoudt wordt niet helemaal duidelijk, maar het komt erop neer dat Francis Underwood in het dagelijks leven vooral bezig is met het manipuleren van mensen. Ook hier is de relatie met de journalistiek essentieel. Underwood gaat een geheim verbond aan met een journaliste, aan wie hij af en toe belangrijke informatie lekt. Zij weet in korte tijd meerdere treden te stijgen op de journalistieke ladder, door een paar belangrijke scoops waarvan niemand weet hoe ze eraan komt.

Fascinerend, sappig en verslavend zijn deze series. Eigenlijk draait alles om machtsspelletjes. Maar tegelijkertijd staan ze ook niet ver van de realiteit af. Zo sloeg ik laatst een krant open en zag ik op één pagina twee onderwerpen staan die aan bod zijn gekomen in Borgen: Jeanine Hennis-Plasschaert was in opspraak gekomen omdat haar politieke activiteiten mogelijk invloed hadden gehad op de werkzaamheden en dus de inkomsten van haar man. Daarnaast een bericht over de terugtrekking van Nederlandse militairen uit Afghanistan.

Natuurlijk zijn tv-series gebaseerd op de realiteit en dus is het niet gek dat ‘echte’ gebeurtenissen terugkeren in de series. Toch heb ik het idee dat ik door het kijken van de series de werkelijkheid weer iets beter begrijp. Het is een vereenvoudigde weergave van de realiteit en tegelijkertijd een soort ‘kijkje achter de schermen’, die je normaal nooit zou krijgen. Politici zijn in feite ook maar gewone mensen die tijdens hun werkzaamheden tegen hun eigen tekortkomingen aanlopen en daarmee moeten zien om te gaan. En dat blijkt door het kijken van deze series des te meer.

 


Tags: , , , , , ,


Over de auteur

Lisa (27) studeerde Kunsten, Cultuur en Media en daarna Journalistiek in Groningen. Ze is geboren en getogen in deze mooie stad en ze werkt er nu als journalist bij New Publishers. Lisa kijkt graag films en series en ze houdt van fotografie, reizen en de natuur, waaronder panda's. Over al deze dingen en meer zal ze het dan ook hebben in haar blogs.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑