Leven

Geplaatst op 28 april 2014 | door Johanna Gercama

1

Blog: De voor- en nadelen van een bucketlist voor reisbloggers

Je krijgt te horen dat je nog maar een paar maanden te leven hebt. Kun jij al in vrede sterven, of moet je nog parachute gesprongen hebben, met een onbekende mee naar huis zijn gegaan of de Zuidpool hebben bezocht?

Iedereen heeft ze. Wensen die ooit nog eens waargemaakt gaan worden. In de avontuurlijke zin (bungeejumpen), op relationeel gebied (seks in vijf verschillende werelddelen) of juist op professioneel gebied (voor jezelf beginnen of promotie maken). Maar tegenwoordig is het hebben van wensen die ooit nog eens waargemaakt gaan worden echt een ding. Tegenwoordig verpak je je wensen in een lijstje, de bucketlist. En een bucketlist? Die blijft geen geheim meer, die laat je zien.

Afvinken
Sommige reisbloggers zijn er, met oog op potentiële samenwerkingen, heel open in. Zij hebben zelfs een kopje op hun website, tussen ‘Over mij’ en ‘Contact’, met hun bucketlist. Daarin beschrijven ze de bestemmingen die ze graag zouden willen bezoeken, soms zelfs met jaartallen waarvoor ze die willen hebben bezocht. Het blijkt, zeker voor reisbloggers die een groot aantal bezoekers naar hun website trekken, te werken. Reisorganisaties en verkeersbureau’s struinen het internet af, bekijken verschillende bucketlists en prompt ontstaat er soms een match. De reisblogger wordt uitgenodigd op de bestemming van zijn of haar bucketlist, deze kan vervolgens afgevinkt worden op de lijst en beide partijen zijn blij.

Zelf heb ik veel bestemmingen die ik nog wil bezoeken voordat ik dood ga. Maar ik heb geen bucketlist en daar heb ik een aantal goede redenen voor.

Bucketlistloos
Allereerst kunnen wensen veranderen. Wil ik nu dolgraag naar Zimbabwe, maar breekt daar over tien jaar de pleuris uit, dan schrap ik deze (in ieder geval voorlopig) van mijn denkbeeldige lijstje. Daarnaast vind ik het hebben van een lijstje te gekaderd. Juist buiten de lijstjes om is er soms heel veel te ontdekken. Bovendien kan het mogelijke samenwerkingen juist in de weg staan. Als ik een lijstje online heb staan waarin ik schrijf naar Peru te willen, en een vertegenwoordiger van Mexico bekijkt mijn lijstje, dan zal een match wellicht uitblijven. Terwijl ik er helemaal geen moeite mee zou hebben om een plek te ontdekken waar ik zelf nog niet eerder mijn pijlen op heb gericht.

Ook is het feit dat mensen je misschien minder serieus nemen als reisblogger, een reden om geen bucketlist online te willen hebben. Want wat vindt men van je, als je in 2014 misschien maar één bestemming kunt afstrepen? Dan mag je jezelf toch geen reisblogger noemen?

Stresslist
De laatste reden voor mij om geen bucketlist te hebben is het feit dat ik misschien wel eerder kom te overlijden dan dat ik alle bestemmingen van mijn lijstje heb kunnen schrappen. Het hebben van een lijstje kan stress geven. Want wat als je een before-30-list hebt en je bent 28 maart nog niet in New York, Zuid-Afrika en China geweest? Of je krijgt daadwerkelijk te horen nog dat je nog maar een paar maanden te leven hebt en je hebt nog zevenentwintig bestemmingen op je lijstje staan?

Het hebben van een bucketlist heeft voor reisbloggers voor- en nadelen. Het is aan iedere reisblogger zelf om te bepalen wat voor hem of haar het belangrijkst is.


Tags: , , , , , , , , , , ,


Over de auteur

Johanna Gercama rondde in 2011 de Mbo-opleiding Journalistiek en Fotografie af. Ieder jaar probeert ze minstens drie nieuwe bestemmingen te ontdekken. Ze blogt over alle aspecten van het reizen; van kofferinpakstress tot diarree-aanvallen in Afrika.One Response to Blog: De voor- en nadelen van een bucketlist voor reisbloggers

  1. Ik kan me heel goed in je artikel vinden. Daarbij soms zijn plekjes die je niet op je lijstje had staan maar per ongeluk ontdekt leuker dan iets waar je jaren naar toe hebt geleefd. Daarom hebben we nu een alternatief gemaakt de onmogelijke bucket list misschien ook een idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑