Leven

Geplaatst op 12 februari 2014 | door Heleen Nienhuis

0

Blog: Doelen realiseren met een visionboard

Iedereen stelt zichzelf wel eens iets ten doel, zeker aan het begin van het jaar. Maar hoe zorg je ervoor dat je dat doel goed voor ogen houdt? En dat je ook alle aspecten die bij het realiseren van je doel belangrijk zijn, meeneemt in het vaststellen van je doel?

Eén methode om je plannen te realiseren is een zeer beproefde methode, en wel het visualiseren met een ‘visionboard’: een groot stuk papier of karton waarop je je doel visueel maakt.

Waarom visualiseren?
Mensen zijn verschillend in hun voorkeur voor zintuiglijke waarneming. De één is meer auditief ingericht, de ander meer op voelen. Maar wat voor iedereen werkt is visualisatie. Bij bijna alles wat je van plan bent te doen, of dat nu of lange of korte termijn is, visualiseer je de actie in je hoofd. Dat doe je onbewust. Je hersenen werken niet meer woorden, maar met beelden. En als je visualisatie als techniek gaat gebruiken en het echt onder de knie krijgt, wordt het een heel krachtig middel om dromen en doelen ook echt te realiseren.

Waarom werkt een visionboard zo goed?
Je doelen voor je zien is de eerste stap om ze ook echt te bereiken. Een visionboard is het beste middel om je doel en alle elementen die bij het realiseren van dat doel nodig zijn concreet zichtbaar maken. Dit helpt je nog beter focussen op je doelstellingen, omdat je ze dieper uitwerkt. Een visionboard werkt als een verrekijker: hoe scherper je deze afstelt, hoe beter je ziet waar je naartoe wilt en hoe sneller je je doel bereikt. Een visionboard werkt, mits je het op een duidelijk zichtbare plek ophangt en dagelijks ziet. Bijvoorbeeld aan de binnenkant van je kastdeur, of gewoon op de muur, boven je bureau. De reden dat het echt werkt is omdat:

– je duidelijk bepaalt wat je wilt
– je precies weet hoe dat eruit ziet
– je regelmatig wordt herinnerd aan je doel
– je de (vaak vage) fantasie uit je hoofd haalt en dat concreet maakt
– je automatisch enthousiast wordt bij het zien van de beelden die je zelf hebt uitgezocht bij je doel
– je geest onbewust deze afbeeldingen opslaat
– je onderbewuste met de beelden aan het werk gaat om je doel te realiseren

Aan de slag
De eerste stap is het formuleren van je doel. Je kunt daarbij bijvoorbeeld wat steekwoorden kort op papier schrijven. Vervolgens doe je je ogen dicht en neem je de tijd om je doel voor ogen te visualiseren. Probeer allerlei aspecten die met het realiseren van je doel te maken hebben erbij te betrekken.

Welke beelden, gevoelens en ideeën komen in je op? Denk ook aan krachtige uitspraken, die kunnen helpen. Denk dan vooral in affirmaties – positieve uitspraken die je telkens herhaalt. Dus niet: ‘ik wil meer rust vinden’, maar: ‘ik ben in balans’, niet: ‘ik wil minder eten, maar ‘ik heb een mooi figuur’. Bevestigende uitspraken werken krachtiger.

Knippen en plakken maar
Nadat je je brein aan het werk hebt gezet, pak je een stapel tijdschriften en zoek je dingen uit die in jouw visionboard passen. Foto’s, teksten, alles kan. Het hoeft niet concreet je doel uit te beelden, je kunt ook denken aan sfeerbeelden, dingen die je doen glimlachen, die je inspireren, die het mogelijk maken dat jij je doel kunt behalen.

Verzamel alles eerst, begin daarna pas met plakken. Bij voorkeur op een groot A3-formaat papier of karton. Je kunt een collage maken, of een verhaal. Organiseer je beelden in tijd of in doelgebieden, wat voor jou maar het meest logisch is. Het eindresultaat is je persoonlijke visionboard waarmee je jezelf op een originele manier in staat stelt je doel te realiseren. Maar, een plan zonder actie blijft een droom, dus vergeet niet een actielijst te maken en ga er voor!


Tags: , , , , , , , ,


Over de auteur

Heleen Nienhuis is professional organizer en eigenaar van De Organizing Studio in Groningen. Daarnaast werkt ze parttime als communicatieadviseur bij het UMCG. Ze heeft een man, twee dochters en houdt van een strak georganiseerd leven. In haar blogs vertelt ze hoe ze dit regelt, voor haarzelf en voor haar klanten.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑