Leven

Geplaatst op 28 februari 2013 | door Maartje Schaap

1

Blog: En wat doe jij?

Hoe vaak overkomt het jou? Je staat ergens in de kroeg een drankje te drinken en raakt in gesprek met iemand. Na enkele seconden komt dan de wel bekende vraag: En wat doe jij?

Ik betrapte mezelf er op dat ik steevast antwoordde dat ik bij een advocatenkantoor werk. Daar is overigens ook geen woord van gelogen. De reactie die daarop volgt is vaak: ‘Oh wat leuk!  Van wie ben jij dan de secretaresse, ik ken wel mensen bij De Haan Advocaten & Notarissen!’ (het advocatenkantoor waar ik werk). Grappig. Ik verbaas mij iedere keer weer over het verloop van deze gesprekjes. Kennelijk word  je als blonde vrouw, werkzaam op een advocatenkantoor, geacht te werken als secretaresse.

Vooroordelen

Ik vind het niet erg dat mensen (toch vaak mannen) dat denken, maar wel beperkt. Het vooroordeel bestaat kennelijk nog steeds.  Het is namelijk niet het werk dat ik doe. Ik ben strafrechtadvocaat. En ja, ik weet het, er zijn niet zo veel vrouwen die dit werk doen. We kennen natuurlijk de bekende Bendicte Ficq, de advocaat van de vechtlustige Badr Hari, en Inez Weski, de ‘gothic lady’. Maar de frequentie waarmee we deze dames in de media zien en hun bekendheid  is peanuts vergeleken met  het verschijnen van collega Moszkowicz, die dagelijks de show steelt op de Nederlandse televisie. Kennelijk verwacht men toch geen vrouwelijke strafrechtadvocaat. En zeker niet in Groningen.

Waarom niet? Ik kan die gedachte wel enigszins invullen. Een vrouw die (vaak mannen) moet bijstaan die verdacht worden van ernstige zedendelicten of erger nog zedendelicten gepleegd met minderjarigen of gewelddadige levensdelicten, kan ZIJ dat wel? Ik zeg volmondig: Ja, ZIJ kan dat!

Strafrechtadvocaat

Nadat ik mijn gesprekspartner in de kroeg heb uitgelegd dat ik werkzaam ben als strafrechtadvocaat volgen vaak nog meer vragen: ‘Hoe kun je nou iemand bijstaan die wordt verdacht van het plegen van ontucht of van het plegen van een moord? Heb jij geen gevoel ofzo? Wat doe je als een cliënt aan jou bekend heeft? Zeg jij dan niets tegen de politie? Maar kun je daar dan mee leven?’ En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Mijn antwoord is als volgt. Ik kan mij geen leukere baan wensen. Ik zou niet iets anders willen. Iedere dag is anders, iedere zaak is anders. Daarnaast is het ook vaak spannend. Natuurlijk kom ik ook verschrikkelijke zaken tegen en word ik geconfronteerd met leed en ellende. Maar mijn taak is om de belangen van de verdachte te vertegenwoordigen op de beste manier. Een verdachte, van welk strafbaar feit dan ook, heeft simpelweg recht op de beste verdediging, ongeacht de ernst van de verdenking. Deze beste verdediging kan ik als vrouwelijke strafrechtadvocaat leveren.

Ik ben trots op mijn baan. Als iemand mij vraagt nu vraagt: ‘En wat doe jij?’ Is mijn antwoord: ‘ik ben strafrechtadvocaat! En wat doe  jij?’


Tags: , , , , , ,


Over de auteur

Maartje Schaap is strafrechtadvocaat en aspirant–partner bij De Haan Advocaten & Notarissen te Groningen. Zij zal regelmatig een blog schrijven over haar werk als strafrechtadvocaat en alles dat daarbij komt kijken.One Response to Blog: En wat doe jij?

 1. Regina Koning says:

  Maartje,

  Dank je wel!

  En een belangrijke zin in jouw blog kan niet vaak genoeg herhaald worden:
  “een verdachte, van welk strafbaar feit dan ook, heeft simpelweg recht op de beste verdediging, ongeacht de ernst van de verdenking.”
  Precies, daarom!

  Geweldig dat je dit werk doet. Succes!

  Groet Regina Koning

  p.s. Mooi jasje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑