Leven

Geplaatst op 3 oktober 2014 | door Maartje Schaap

1

Blog: Er gaat echt niets boven Groningen!

Vaak wordt mij gevraagd waarom ik in Groningen ben blijven hangen na mijn studie. Immers er moet wel iets met mij mis zijn, waarom zou ik anders in godsnaam in Groningen blijven? Hot and happening is de Big Apple van NL, ons eigen Amsterdam. Mijn collega advocatenvrouwen lopen daar op Manolo Blahnik hakken van 10 cm of meer, de jurkjes van La Dress zijn op de zuid as niet aan te slepen en het haar gedaan door een hippe kapper op de Beethoven straat… Wat wil een mens nog meer?

Tja, de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat dat bij ons wel anders is. Met een tijgerjurkje en kekke kousen vraagt menig Grunniger zich af of er ergens een jaren 80 feest gaande is. Maar ik laat mij niet uit het veld slaan. Wellicht lopen wij qua fashion wat achter op de agenda, maar op het gebied van het strafrecht kan ik m’n lol niet op. Menig hooggehakte Amsterdamse strafrecht advocaat is daar jaloers op. Want op dit gebied gaat er echt niets boven Groningen!

Lustkapper
Zo dook er deze week weer een lustkapper op. Een persoon die zich voordoet als de Leco Zadelhof van Groningen, maar ondertussen – behalve de heg – nog nooit een coupe geknipt heeft. Deze man doet zich voor als een kapper, maar al gauw blijkt dat hij opgewonden raakt van het haar van vrouwen. Een vreemde hobby wellicht, maar strafbaar? Dat is nog maar de vraag. Ik denk niet dat dit gedrag gekwalificeerd kan worden als strafbaar feit. Vreemd misschien wel, aanranding is het in ieder geval niet!

Dat ligt anders voor de billen fotograaf. Enige tijd gelden werden er dames in de winkelstraat van Groningen gefotografeerd, terwijl ze hier niet van op de hoogte waren. De beste man schoot plaatjes van de derrières uit Stad en Ommeland. Eenzelfde soort hobby hield een medewerker van een Groninger ziekenhuis er op na door in de damestoiletten camera’s op te hangen en op deze manier de toiletbezoeken vast te leggen. Het heimelijk opnames maken mag niet en deze hobbyisten moesten dat met een werkstraf bekopen.

Meppende co-assistent
Maar ook uit onverwachte hoek vullen wij onze dossierkasten met strafzaken. Zo stonden wij een meppende co–assistent bij. Deze persoon vond de zeurende patiënten van hem maar niets. En als het hem te lang duurde kregen ze een pak rammel! Waardoor hij zijn collega’s op de 1e hulp weer van werk voorzag!

En als we het over spraakmakende zaken uit Groningen hebben – met Peter R. de Vries interventies – mogen de moord op Harrie de Roo – Gonda S – de ‘vogelzaadman’ – Anne Ruyter de Wildt niet ontbreken. Maar ook meer recent kunnen we daar de Buffalo Bill en de HIV zaak aan toevoegen!

Kortom: indien mij weer de vraag gesteld wordt waarom ik Groningen ben blijven hangen… Oordeel zelf!

Foto: Antoon Kuper


Tags: , , , , , , , ,


Over de auteur

Maartje Schaap is strafrechtadvocaat en aspirant–partner bij De Haan Advocaten & Notarissen te Groningen. Zij zal regelmatig een blog schrijven over haar werk als strafrechtadvocaat en alles dat daarbij komt kijken.One Response to Blog: Er gaat echt niets boven Groningen!

  1. Eef says:

    Er gaat niets boven Groningen omdat we hier de ‘coolste’ strafzaken hebben? Ik vind het nogal wat voor een strafrechtadvocaat met zo’n overduidelijke maatschappelijke functie om op zo’n lichtvoetige en sensationele manier over ‘lichtere’ en zware criminele daden te schrijven en het werken hierin als ‘lol’ te omschrijven. We hebben het hier wél over het leed van anderen. Ik kan me goed voorstellen dat slachtoffers of nabestaanden zich hier gekwetst door zouden voelen.

    Mij ontgaat de clou; wat maakt ‘onze’ zaken nou zoveel ‘leuker’ dan die in Amsterdam? Alsof ze daar alleen maar winkeldieven lopen te berechten? Waarom is het nodig om te bewijzen dat het advocatenleven ook hier rete-interessant is? Op welke manier was je überhaupt bij deze zaken betrokken?

    Ik ben dan ook razend benieuwd naar de gedachtegang achter deze column want om het punt te snappen en het niet zo op te vatten als ik doe, is kennelijk meer inside information over de advocatuur nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑