Leven

Geplaatst op 12 augustus 2014 | door Maartje Schaap

0

Blog: Facebookverdachte

Facebook: wie kent het tegenwoordig niet? Of kan ik beter kan vragen: wie gebruikt het niet? Niet alleen jeugdigen gebruiken de opvolger van het – inmiddels jaren geleden – oh zo populaire Hyves. Inmiddels wordt er door menig wereldleider, popster en politicus een Facebook-profiel aangemaakt.

Iedere seconde worden er miljoenen berichten op dit forum geplaatst door vrienden en vrienden van vrienden die dan weer een verzoek doen om ook met jou vriend te worden. In een paar klikken ben je maar zo de BFF van Madonna!

Berichten van persoonlijke aard of uit het nieuws, foto’s, songteksten en inmiddels ook live beelden passeren de revue. De verzoeken om ‘iets van een vriend’ te ‘liken’ stromen binnen. Je kunt de hele dag wel bezig blijven met je Facebook. Sterker nog, ik ben er van overtuigd dat indien je geen actieve Facebooker bent, je een hoop nieuws mis loopt. Het openen van je Facebook account staat gegarandeerd voor een stortvloed aan nieuws. Of het nou gaat om live beelden van de geboorte van het zoontje van je beste vriend of het neerstorten van een vliegtuig, echt alles wordt tentoongesteld.

Bekentenis
Maar, ik beken. Ik zit er ook op. Op Facebook. Ik heb een account, maar niet actief. Af en toe neem ik een kijkje, maar ik zou niet weten waar ik de tijd vandaan moet halen om op ieder moment mijn vrienden in de gaten te houden en allerlei berichten en advertenties te ‘liken’. Maar goed in vriendschappen moet je natuurlijk ook investeren….

Maar er zit een keerzijde aan dit alles. Ik heb het al vaker geschreven. Als strafrechtadvocaat kom je van alles tegen. Eigenlijk net als op Facebook. Of zoals de politie in menig proces – verbaal schrijft: Faceboek. Heuse juridische problemen worden via Facebook uitgevochten. Daar komt geen rijdende rechter meer aan te pas. Echtscheidingen worden ‘geliked’ en de boedel via Messenger verdeeld. En het aan de lopende band berichten plaatsen op de tijdlijn van je ex kan zelfs de strafrechtelijke kwalificatie van stalking dragen! Plaatjes van pistolen plaatsen op de tijdlijn van een ‘zogenaamde vriend’ met de tekst :ik schiet je dood, levert maar zo een bedreiging op. En je werkgever op Facebook uitmaken voor rotte vis en veel erger valt niet langer onder ons geliefde – vrijheid van meningsuiting – maar is een belediging zoals omschreven in het wetboek van strafrecht. Uiteindelijk komen veel van dit soort zaken voor de rechter.

Privacy
Recent nog is er een verbod opgelegd aan een Facebookverdachte voor de periode van een 1 jaar om een sociaal media profiel te gebruiken of te beheren. Hierbij werd nog expliciet de opmerking gemaakt dat de geplaatste berichten op facebook maar in beperkte mate privé eigendom zijn!

Maar het kan nog erger. De Facebookmoord uit 2012. Opmerkingen op Facebook zorgden ervoor dat een minderjarige met een mes om het leven werd gebracht. De minderjarige dader werd gestraft met jeugddetentie en jeugd TBS. Van je (Facebook)vrienden moet je het hebben… Een vreselijke zaak.

You like that?


Tags: , , , , , , , , ,


Over de auteur

Maartje Schaap is strafrechtadvocaat en aspirant–partner bij De Haan Advocaten & Notarissen te Groningen. Zij zal regelmatig een blog schrijven over haar werk als strafrechtadvocaat en alles dat daarbij komt kijken.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑