Media&cultuur

Geplaatst op 13 juni 2013 | door Marion Nap

0

Blog: Harense logica

Sinds kort ben ik weer regelmatig met mijn werk in Haren te vinden. Sterker nog, ik vier er op 14 en 15 juni mijn vijftienjarig jubileum in de Kunsthut. Haren is een beetje the place to be in het Noorden als het op kunst aankomt.

Het is een walhalla voor kunstenaars. Dat leerde ik jaren geleden al, toen ik nog op kunstmarkten stond en regelmatig Haren aandeed. Na een gesprek met een Harense dame van een zekere leeftijd heb ik namelijk nooit meer een kunstmarkt van dichtbij gezien.

Te goedkoop
Tijdens een kunstmarkt kwam de betreffende Harense dame bij mijn kraampje staan en knoopte een gesprekje aan. ‘Ik ken u’, zei ze. ‘U staat hier al voor de derde keer.’ Ik knikte instemmend. ‘Mooi werk’, zei ze toen. Ik bedankte voor het compliment. ‘Maar ik koop het niet.’ Dat was nou verdomd jammer, dacht ik. En dat zei ik ook hardop. Waarschijnlijk wel zonder het “verdomd”. ‘Weet u waarom niet?’, vroeg ze. Ik zei dat ik geen idee had en dacht dat ze misschien geen cent te makken had, maar dat was het niet. ‘U bent te goedkoop.’

Dat had ik nou nog nooit gehoord. Ik opende mijn mond om iets te zeggen maar de Harense dame ging onverstoorbaar verder. ‘U staat hier voor de derde keer en uw prijzen zijn niet gestegen.’ Nu wílde ik mijn mond wel opendoen, maar had ik gewoon niks te zeggen. Dus ik hield hem dicht. ‘En kijk eens om u heen’, vervolgde ze. ‘U maakt mooi werk, maar als ik de prijs en de omgeving zie denk ik dat het niks kan zijn.’

Kunst in een kraampje
Ik ben acuut gestopt met kunstmarkten. Ze had gewoon gelijk. Kunst koop je niet in een kraampje, met op links een macrameeënde hippie en op rechts een dakpan-beschilderende huisvrouw. Daar koop je leuke schilderijtjes van goedbedoelende amateurs. Daar is niks mis mee, maar ik ga voor het serieuze werk.

Een aantal galerieën en kunsthandelaren verder ontmoette ik de Harense dame opnieuw, dit keer tijdens een beurs. Ze kocht drie werken. Inmiddels waren mijn prijzen fluks gestegen. Ik vroeg haar of ze geen spijt had dat ze niet in mijn goedkope tijd iets van me gekocht had. ‘Welnee’, zei ze. ‘Een Rolls Royce koop je niet voor een Honda prijs.’

Harense Logica. It’s great to be back.


Tags: , , , , , , , , , ,


Over de auteur

Marion Nap (46) komt oorspronkelijk uit het bedrijfsleven, maar werkt sinds vijftien jaar als zelfstandig kunstenaar. Ofwel “Artrepreneur”. Ze is gek op mode, glamour, haar echtgenoot en alles wat met styling te maken heeft. Marion is kindvrij, creatief, nogal bot en heeft overal een mening over, die ze graag hier deelt.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑