Media&cultuur

Geplaatst op 21 februari 2013 | door Marion Nap

0

Blog: Hollands Next Best Dressed Artist

Met het goud in handen ga ik even zitten. Het boekje is ook nog eens geschreven door Annemarie van Gaal. Zou ik fan van iemand zijn, dan was het van haar. “100 tips om een personal brand van jezelf te maken.” Ik wil direct het hele boekje doorlezen. Ik bekijk de inhoudsopgave en lees het voorwoord. En bedapper me. Rustig aan, stap voor stap.

100 tips. 100 dagen.

Dag 1

Annemarie schrijft: ‘Je uiterlijk wordt in een fractie van een seconde gescreend en beoordeeld. Als voorbeeld geeft ze de Bush-look. Bij belangrijke optredens droeg hij consequent een blauw pak, wit overhemd en een rode das. Dat straalt macht en autoriteit uit.’

Ze geeft ook het voorbeeld van Dominique Strauss-Kahn en Bernie Madoff. Beide hebben staalgrijs haar, brede kaken, een arrogante verschijning en rechte mond. Beide vielen ze van hun voetstuk. Als Annemarie een man ziet die dezelfde uiterlijke kenmerken heeft, gaan bij haar alle alarmbellen af. Ons emotionele brein checkt razendsnel of iemand lijkt op een persoon die je eerder hebt gezien. En die dicht je dan dezelfde karaktereigenschappen toe. Dat laatste neem ik maar ter kennisgeving aan. Ik geloof niet dat ik op Nina Brink lijk.

Marion Nap, Het Merk

Het eerste punt is wel interessant. Natuurlijk weet ik dat wel. Dat je uiterlijk in een fractie van een seconde gescreend en beoordeeld wordt. Maar wat doe ik daar eigenlijk mee? En haal ik daar wel mijn voordeel uit? Zet ik mijn verschijning wel in ter versterking van mijn merk/werk? Het antwoord is nee. Ik denk wel na over mijn kleding. Waar ik me het mooist in voel. Als Marion. Maar ik moet nu denken als Marion Nap, Het Merk.

Ik probeer te bedenken hoe kunstenaars eruit zien. Ans Markus comes to mind. Die snapt het! Maar is zij een typische kunstenaar qua uiterlijk? Een Googlesessie bevestigt mijn gevoel. Nee. De meeste kunstenaars zien er gewoon ronduit warrig uit. En ondanks dat ze de hele dag met verf en kleur in de weer zijn en ze dat ook werkelijk overal hebben zitten, zit het vooral niet in hun haar. Dat is standaard grijs. Is dat het beeld wat mensen willen zien? Is dat de verwachting?

Nou ja, weg met die verwachting. Ik ben Marion Nap, Het Merk. Ik onderscheid me in mijn werk. Ik ben een fashionable kunstenaar. Ik schilder tenslotte over mode. En vrouwen. En glamour. En ik geloof niet dat ik mijn look daarop heb afgestemd. In ieder geval heb ik het niet ver genoeg doorgevoerd. Ik moet me onderscheiden door mijn kleding, mijn haar, mijn make-up. Ik bén mijn werk. Nu nog zorgen dat iedereen dat ziet.

Ans Markus, move over.

Hollands Next Best Dressed Artist komt eraan.

 


Tags: , , , ,


Over de auteur

Marion Nap (46) komt oorspronkelijk uit het bedrijfsleven, maar werkt sinds vijftien jaar als zelfstandig kunstenaar. Ofwel “Artrepreneur”. Ze is gek op mode, glamour, haar echtgenoot en alles wat met styling te maken heeft. Marion is kindvrij, creatief, nogal bot en heeft overal een mening over, die ze graag hier deelt.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑