Leven

Geplaatst op 30 december 2013 | door Femke Jaarsma

1

Blog: Hot in 2014, ruilen & repareren

Het moge duidelijk zijn dat ik heel erg van het hergebruiken ben. Gezien mijn voorliefde, noem het een verslaving, voor tweedehands, retro en vintage. Van kleding en speelgoed tot kanten gordijnen en ‘foute’ tafelkleedjes. Ik hou ervan. Iets met een geschiedenis, iets met een beetje karakter.

Niet dat nieuwe spullen me niet kunnen bekoren. Heus wel. Maar toch heb ik net iets meer met ‘oud’ spul. Het moet wel schoon en liefst niet of in ieder geval niet te veel, beschadigd zijn. Ik wil het nog wel kunnen gebruiken. Of heel mooi op mijn pronktafeltje zetten. Gewoon om naar te kijken. Maar mocht je niet zo van tweedehands houden, dan kun je ook op een andere manier recyclen. Wat dacht je van ruilen en repareren?

Ruilhandel
Ruilen is een soort hergebruiken. Je gooit iets immers niet weg maar geeft het aan een ander. Zo krijgt het een tweede leven. Het leuke aan ruilen is dat je zelf iets wegdoet, maar er tegelijk iets ‘nieuws’ voor terug krijgt. En dat zonder ook maar één cent uit te geven. Zo ging dat vroeger, heel vroeger dan, trouwens ook. Ruilhandel noemden ze dat. En dat is in deze tijd, en dan bedoel ik niet zozeer de feestdagen – een tijd waarin de meesten van ons net iets meer uitgeven dan in de andere maanden van het jaar – best prettig. Want ook al is de crisis het dieptepunt volgens de ‘geleerden’ voorbij, een beetje op de kleintjes letten is nooit verkeerd.

Nu zijn kledingruilfeestjes al een aantal jaren populair maar laatst hoorde ik van iemand dat ze ook speelgoed ruilt. Nu haal ik veel speelgoed vaak bij de kringloop maar ruilen is nog voordeliger en slimmer. Je haalt namelijk niet meer ‘meuk’ in huis want je geeft zelf ook tegelijk iets weg. Iets waar je eigen kind bijvoorbeeld op uit gekeken is of iets waar het inmiddels te groot voor is. Leuk bedacht ook weer. Misschien voor de speelgoedbank (ja die bestaat echt!) niet zo leuk. Die zitten namelijk te springen om oud speelgoed om weg te geven aan arme kindertjes. Maar goed, de gedachte is mooi want we doen niet meteen iets weg. Nee, we denken eerst even na of iets een andere bestemming kan krijgen. Dat kan via ruilhandel maar ook door toch een tripje te maken naar de kringloop of speelgoedbank.

Repair it yourself
Dan heb je nog repareren. Ook helemaal terug van weggeweest. Wederom met de gedachte dat je iets niet gelijk in de prullenbak smijt. Kijk eerst eens of het nog te redden valt. Ik snap ook wel dat als een nieuwe waterkoker bij de Hema maar een tientje kost, je die oude net zo makkelijk wegdoet. Waarom zou je ‘m dan zelf proberen te maken? Nou, gewoon, omdat het cool is om zelf iets te repareren. Ik heb een tijdje terug een stekker aan een tweedehands lampje gemaakt. Dat vond ik heel stoer van mezelf. Het is vaak niet zo heel ingewikkeld maar meer een kwestie van willen en niet van kunnen. Of van niet kunnen in dit geval. En mocht je er niet uit komen, dan zijn er sinds een tijdje zogenaamde repaircafés. Die vind je inmiddels door het hele land, vaak georganiseerd in buurtcentra. Concept: zelf repareren met hulp van een expert. Denk aan een elektricien, klusjesman of coupeuse.

Goed, de gedachte is helder. We leven in een wegwerpmaatschappij. En ook al kun je het in principe gewoon betalen, eerst even nadenken of je iets kunt ruilen of repareren is wel goed toch? Goed voornemen voor 2014 dacht ik. Amen.


Tags: , , ,


Over de auteur

Femke Jaarsma (36) is een creatieve duizendpoot met een passie voor reizen, DIY'en (het zelf maken, recyclen en customizen van onder meer kleding) en tweedehands en vintage spullen. Daar zal ze dan ook regelmatig over gaan bloggen.One Response to Blog: Hot in 2014, ruilen & repareren

  1. Bedankt Femke voor het artikel, goed dat er aandacht besteed wordt aan hergebruik en repareren. Aanvulling: landelijke ruilsite http://www.letswebshop.nl maakt gebruik van de ruilmunt ‘Shop’, er kunnen zelf ruiladvertenties geplaatst worden en heeft iedereen de beschikking over een eigen ruilaccount! En deelname is gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑