Leven

Geplaatst op 25 november 2013 | door Femke Jaarsma

0

Blog: I love San Francisco

Ieder jaar trekt Amsterdam zo’n 4,5 miljoen toeristen, waarvan een deel de stad hoofdzakelijk aandoet voor een bezoekje aan een coffeeshop en de Wallen. Onze tolerante instelling en milde houding ten opzichte van drugs worden vaak als typisch Hollands gezien, zowel in negatieve als positieve zin.

Maar ook al is Mokum een bruisende metropool, onze hoofdstad vertegenwoordigt niet de gehele Nederlandse cultuur. Hetzelfde geldt voor Californië en in het bijzonder San Francisco in relatie tot de rest van de Verenigde Staten.

Met de benenwagen
Ik zag de VS eigenlijk altijd als grotendeels conservatief en puriteins. Hoe anders bleek San Francisco. Hier proef je in Haight Street de sfeer van de jaren zestig, duik je in het excentrieke Beat Museum in de geschiedenis van Jack Kerouac en ‘zijn’ Beat Generation, ervaar je een stukje Azië in het altijd levendige Chinatown, fiets je als echte Hollander natuurlijk over de Golden Gate Bridge en kun je zomaar op een gratis – door een rijke filantroop aan de stad ‘geschonken’ – festival terechtkomen in Golden Gate Park. I love Frisco!

Wil je San Francisco (SF) verkennen, dan zijn het openbaar vervoer en de benenwagen de beste opties. Hoewel die laatste nog best een uitdaging is, wetende dat binnen de stadsgrenzen van SF zo’n vijftig heuvels te vinden zijn. En ook al ben je redelijk fit, na het beklimmen van Telegraph Hill moest ik toegeven dat ik echt een stijve plank ben. Coit Tower op deze ‘hill’ beloont de fysieke inspanningen gelukkig met een 360 graden uitzicht over de stad. Vanaf de 64 meter hoge toren zijn beneden een aantal oude Aziatisch uitziende mensjes bezig met een soort van ochtendgymnastiek. De oudjes zien er een stuk leniger en fitter uit dan ik. Respect. Zeker gezien ’t feit dat ook zij diezelfde heuvel hebben beklommen. Respect ook voor Lillie Hitchcock Coit die de bouw van Coit Tower mogelijk maakte. Met de in art-deco stijl gebouwde toren wilde zij de stad zogezegd mooier maken. En het mag dan geen Brandaris of Dom zijn, Coit Tower is ontstaan uit liefde voor een stad en dat maakt het sowieso een bijzonder historisch bouwwerk.

SFSF has it all
Het gebied rond Pier 39 op Fisherman’s Wharf is niet bepaald het San Francisco waar ik van houd. Te druk en te toeristisch. Dus hop, op de fiets langs de San Francisco Bay richting Golden Gate Bridge, waarvan de officiële kleur overigens ‘international orange’ heet. Ach, oranje is toch ook eigenlijk een soort van rood? Je kunt de ongetwijfeld triljoen keer gemaakte foto van deze wereldberoemde brug maken vanaf Fort Point. Dat kan.

En toegegeven, het is een indrukwekkende verschijning vanaf dit punt. Het is zo’n plaatje dat je tig keren in films en op televisie hebt gezien en nu dan eindelijk in het echt mag aanschouwen. En nu we er toch zijn, zou het wel heel suf zijn om dat plaatje niet te maken. Dus, klik! Daarna gauw met de wind in de haren de Golden Gate Bridge over en vanuit het ‘artsy’ Sausalito met de boot terug naar Pier 39.

Mijn SF-favorieten zijn Chinatown en de wijken Mission District en Castro. SF’s Chinatown is de grootste buiten Azië en de oudste van Noord Amerika. Het kleurrijke straatleven overweldigt op een positieve manier. Uren kun je er rond struinen en je ogen uit kijken. Neem ook zeker een kijkje in Mission District en in het bijzonder Dolores Park. In de zomer een soort oase met prachtig uitzicht over de stad. Pak daarna een heerlijke biologische lunch mee bij één van de vele eettentjes in Castro en ga dan op zoek naar Haight Street; een feest voor vintage-lovers. En natuurlijk bezoek je de beroemde Painted Ladies, de snoeperig gekleurde Victoriaanse huisjes aan Alamo Square. San Francisco, ik zou er zo kunnen wonen…


Tags: , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur

Femke Jaarsma (36) is een creatieve duizendpoot met een passie voor reizen, DIY'en (het zelf maken, recyclen en customizen van onder meer kleding) en tweedehands en vintage spullen. Daar zal ze dan ook regelmatig over gaan bloggen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑