Leven

Geplaatst op 3 december 2014 | door Maartje Schaap

0

Blog: Lowinski versus Schaap

Een cliënt van mij vroeg mij deze week: ‘Danni, ik word wel vrijgesproken toch?’ Danni? Ik moest even nadenken voordat ik door had dat hij een vergelijking maakte met Danni Lowinski, de advocaat in de gelijknamige tv-serie van SBS6. De voor 1 euro per minuut werkende raadsvrouw.

Nou moet ik bekennen dat ik ook wel eens een keertje gekeken heb naar de avonturen van mijn tv-collega. Maar ik weet niet of ik nou blij moet zijn met de vergelijking. Ik vroeg mij af waarom hij ertoe kwam. Zou het komen door de voluptueuze rondingen van Danni of de bijzondere kledingstijl die haar aan mij linkt? In ieder geval hoop ik niet dat haar ietwat verstrooide personage heeft gezorgd voor zijn vergelijking.

1 euro per minuut
Ik ben bij mezelf te rade gegaan. Het is in ieder geval niet zo dat ik mijn praktijk uitoefen vanuit een winkelcentrum en hoe graag ik ook zou willen een tarief van 1 euro per minuut te hanteren, daar kan de kachel in real life echt niet van branden. En anders dan Danni woon ik niet in een flat bij mijn vader en ben ik de Poolse taal al helemaal niet machtig. Maar waarom dan toch die vergelijking met de vrouwelijke tv advocaat?

Overeenkomsten zijn er wel! Danni gaat net als ik door het vuur voor haar cliënten en natuurlijk eindigt iedere zaak van Danni in een vrijspraak. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat dat bij mij ook zo is, maar het is een close call…

Opvallend persoon
En sommige tv advocaten blijven nou eenmaal hangen. Omdat ze opvallen als persoon. Maar de meeste zijn toch van het mannelijk geslacht. Kijk maar naar de Amerikaanse films en series als The Cliënt, The Firm en Suits. De mannelijke advocatuur strak in pak. Maar weinig vrouwen zijn er te vinden. Alleen Ally McBeal schiet mij nu te binnen. Op zich wel bijzonder, want er lopen erg veel vrouwen rond in justitieland. Zowel binnen het Openbaar Ministerie en de rechtbanken als in de advocatuur hebben de vrouwen de overhand.

Wellicht dat Danni zo veel indruk heeft gemaakt op mijn cliënt dat hij iedere vrouwelijke advocaat met haar in verband brengt. Een andere reden kan ik nu niet verzinnen, maar misschien moet ik hem bellen om het te vragen.

To be continued…


Tags: , , , , , , ,


Over de auteur

Maartje Schaap is strafrechtadvocaat en aspirant–partner bij De Haan Advocaten & Notarissen te Groningen. Zij zal regelmatig een blog schrijven over haar werk als strafrechtadvocaat en alles dat daarbij komt kijken.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑