Leven

Geplaatst op 23 april 2013 | door Femke Jaarsma

1

Blog: Meuk is leuk

Kringloopwinkels, rommelmarkten, garage sales… Ze doen het allemaal erg goed tegenwoordig. Dat merk je ook aan de prijzen. Op de markt is je gulden namelijk niet gauw meer een daalder waard. Het lijkt wel of tweedehands ineens heel hip is.

Begrijp me niet verkeerd. Ik vind dit op zich een goede ontwikkeling. Er wordt al genoeg zomaar weggedaan in deze wegwerpmaatschappij. Dat gebruikte spullen een tweede leven krijgen, moedig ik dan ook enorm aan. Niet alleen door zelf regelmatig op de markt te staan met m’n tweedehands meuk. Maar ook door gebruikte spullen, vooral kleding, van anderen te hergebruiken.

Vintage
Tweedehands kleren, schoenen en accessoires lijken het vooral goed te doen. Ik vermoed dat dit te maken heeft met het stempel ‘vintage’ dat nogal eens op oude kleding wordt gedrukt. Nu ben ik niet zo heel precies als het gaat om wat nou tweedehands is en of iets vintage genoemd mag worden. Wie ben ik om dat te bepalen? Maar er is wel een verschil (volgens de echte kenners) en dat wil ik toch even toelichten. Dus niet om te beleren maar puur om te informeren. Vintage is kleding gemaakt tussen, ruim genomen, 1920 en 1980. Liefst ook nog van een bekende designer.

Maar ook items uit de jaren ’80 en ’90 worden wel vintage genoemd. Is het van vóór 1920, dan mag je het gerust antiek noemen. En meestal is het dan niet heel draagbaar meer. En dat laatste is nou juist wat vintage kleding zo populair maakt denk ik. Je zou de vintage-hype ook kunnen zien als de hernieuwde interesse voor ‘oude’ kledingstukken uit een bepaalde tijd. Nogmaals, het is maar een stempeltje. Vind jij je rommelmarktvondst een echte vintage treasure? Be my guest.

meuk

Strunen
Mocht je het toch nog lastig vinden om het onderscheid te maken tussen tweedehands en vintage, hierbij wat tips. Want ja, ik geef het graag toe. Ik ben gek op strunen, zoals wij Friezen het sneupen op markten ook wel noemen. Daardoor ontwikkel je bijna vanzelf een bepaald oog voor leuke vondsten, al dan niet vintage. Daarnaast hou ik enorm van recyclen, customizen en DIY’en (zelf maken). Dus wat ik vind, (her)gebruik ik zelf weer. Mijn motto is niet voor niets: give second-hand a second life.

Tip één: niet alle tweedehands kleding is vintage dus laat je niet een luur draaien wat betreft de prijs. Het blijft immers oude en dus vaak gebruikte kleding van een ander. Tip twee: controleer voor je iets koopt of het schoon, niet al te versleten en heel is. Ontbreekt er bijvoorbeeld een knoop of ligt er een zoom uit? Dan kan de prijs soms best nog een beetje omlaag. Mooi bruggetje naar tip drie: afdingen mag, nee moet, op de markt! Overal valt over te onderhandelen. Laat trouwens niet te veel merken dat je iets heel mooi vindt. Dat drijft de prijs nog wel eens op. Loop dan gewoon door. Dat wil nog wel eens helpen.

Tot zover mijn tips want wat mij betreft is het strunen op zich de grootste lol. Natuurlijk is het cool om een bijzondere vondst te doen voor een scherp prijsje. Zeker als het een echte vintage blijkt te zijn. Maar vergeet vooral niet: soms is tweedehands gewoon tweedehands en dus meuk. Maar… meuk is leuk!


Tags: , , , , , , ,


Over de auteur

Femke Jaarsma (36) is een creatieve duizendpoot met een passie voor reizen, DIY'en (het zelf maken, recyclen en customizen van onder meer kleding) en tweedehands en vintage spullen. Daar zal ze dan ook regelmatig over gaan bloggen.One Response to Blog: Meuk is leuk

  1. M.v.d.Eijnden says:

    Hallo
    Waar kan ik me als deelnemer kofferbak markten opgeven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑