Leven

Geplaatst op 11 december 2013 | door Heleen Nienhuis

3

Blog: Speelgoed erin? Dan ook iets eruit

Het is de gouden organizing-regel. Haal je iets nieuws in huis? Zorg dan ook dat je iets weg doet. Zo hou je je huis op orde en raakt het niet overvol. Bij ons thuis geldt dit principe net zo goed voor speelgoed. Ook oud speelgoed moeten wijken voordat er nieuw speelgoed in de kasten kan. Perfect klusje voor het weekend in deze feestmaand.

Zo’n klusje is handig om twee redenen: het schoont je bergen speelgoed lekker op én alles ligt weer op een vaste plek als je klaar bent. En ook al duurt dat vaak maar kort, toch is het fijn om heel even het idee te hebben dat je overzicht hebt in de chaos die kinderspeelgoed heet. Ook voor kinderen. Eigenlijk gebruik ik voor deze opruimklus dezelfde simpele methode die ik ook als opruimcoach bij mijn cliënten gebruik. Ik zet drie kratten in de kamer neer met elk een label: speel ik nog mee, speel ik niet meer mee en kan weg en speel ik nog mee, maar hoort niet in deze kamer. Oké, uiteraard gebruik ik bij volwassenen iets andere labels, maar het idee is hetzelfde.

Oud speelgoed
Je zal denken dat het voor kinderen heel lastig is om te beslissen wat weg kan en wat niet, maar ik heb gemerkt dat het reuze meevalt. Ik leg ze namelijk uit dat er veel arme kinderen zijn die bijna geen speelgoed hebben en dat juist die kinderen heel blij zullen zijn met hun oude speelgoed. Ook bij jonge kinderen werkt dat idee enorm goed. De gedachte dat hun speelgoed waar zij al maanden of soms al een jaar niet meer naar om kijken een ander kindje blij kan maken, doet ware weldoeners tot leven komen.

Het krat voor de kringloopwinkel laat zich dan ook makkelijk vullen. En dan heb ik het niet over afgebroken potloden of kapotte puzzels, maar over Sinterklaascadeaus van een jaar geleden. Cadeaus waar lang om gezeurd is, maar misschien twee keer naar om gekeken werd. Spullen die nog echt veel waarde hebben zetten we in een handomdraai op Marktplaats met de bijbehorende app. Is het na vier weken nog niet verkocht? Hop, alsnog naar de kringloop.

Opruimproces
Natuurlijk heb je als ouder zelf de belangrijkste rol in het opruimproces. De kunst is de kinderen zoveel mogelijk zelf te laten beslissen, maar toch met zachte dwang de leiding te nemen en afgedankt speelgoed je huis uit te werken. Hetzelfde principe kun je toepassen op kindertekeningen en andere knutsels – in 2D en in 3D. Degene die ze het mooiste vinden hangen we op of doen we in een map, de rest kan weg.

Als er echt productiewerk gedraaid wordt (3 à 4 per dag), dan doe ik zelf wekelijks de voorselectie en moffel ik her en der wat weg tussen het oud papier. Wekelijks? Ja, wekelijks. Want je huis op orde houden is een continu proces. De opvouwbare klapkratten staan bij mij dan ook voor het grijpen in de trapkast. Is er ergens chaos in huis? Kratten erbij en opruimen maar.


Tags: , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur

Heleen Nienhuis is professional organizer en eigenaar van De Organizing Studio in Groningen. Daarnaast werkt ze parttime als communicatieadviseur bij het UMCG. Ze heeft een man, twee dochters en houdt van een strak georganiseerd leven. In haar blogs vertelt ze hoe ze dit regelt, voor haarzelf en voor haar klanten.3 Responses to Blog: Speelgoed erin? Dan ook iets eruit

 1. annemieke says:

  Wat een leuke blogpost en superhandig om je huis ‘spik en span’ te houden zonder onnodige spullen die je toch niet meer gebruikt. Graag zou ik je willen wijzen op onze nieuw opgerichte website over geschikt speelgoed voor baby’s en kinderen.

 2. sanne says:

  Zeer handig artikel! bedankt voor de informatie.

 3. Goodtoys says:

  Opgeruimd staat netjes. Mooi artikel met een heel leuk verhaal. Wij zijn een winkel begonnen met alleen maar duurzaam speelgoed, kijk op http://www.goodtoys.nl
  Alvast bedankt en veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑