Media&cultuur

Geplaatst op 23 mei 2013 | door Maartje Schaap

0

Blog: The Firm

Deze week kreeg ik een e-mail van het Noord Nederlands Toneel (NNT). Er werd een nieuw toneelstuk in aangekondigd: De zaak Rodja van der Grond. De leader spreekt van ‘een theatrale rechtszaak met topjuristen’.

De topjuristen in deze zijn de Groninger officier van justitie Oebele Brouwer en rechter Rob Keurentjes. De enige die de kwalificatie Noord in deze niet kan dragen is de Amsterdamse advocaat Richard Korver. Het is een toneelstuk dat mede gespeeld gaat worden door real life juristen in combinatie met ‘echte’ acteurs.

Strafrecht is hot
Voor de juristen lijkt mij dat geen probleem, omdat de functie die zij in het echte leven vervullen ook een soort gespeelde rol is. Opvallend is dat het NNT nog geen twee maanden geleden ook al volle zalen trok met een toneelstuk genaamd Misdaad en Straf. Het publiek was enthousiast en de recensies waren lovend. Volgens mij kunnen we hier maar één conclusie aan verbinden. Strafrecht is hot and happening.

Als ik er zo over nadenk is dat eigenlijk altijd al zo geweest. Niet alleen het NNT gebruikt misdaad en strafrecht als basis voor creativiteit op de planken, ook de Nederlandse serieschrijvers putten uit Rijdende Rechter-achtige casussen als basis voor goede kijkcijfers op tv. Voorbeelden hiervan zijn Keizer en de Boer advocaten met in de hoofdrol Daan Schuurmans, die een Moszkowicz-achtige advocaat speelde. Rijdend op een Vespa (heus niet alle advocaten rijden op een Vespa) bezoekt hij zijn Holleeder-achtige cliënt in de gevangenis. Of de serie Overspel, waarin een corrupte advocaat zowel in privé als zakelijk de strijd aan gaat met een officier van justitie. En natuurlijk het zeer recentelijk uitgezonden Dani Lowinski, een blonde ietwat naïeve, maar überhippe advocate die van alles met in haar ‘één euro per minuut’-praktijk beleefd.

Hotshots in designerpakken
Maar ook Hollywood is niet vies van een paar hotshots in designer pakken die dagelijks door de gangen van een of ander courthouse lopen. Denk hierbij aan Tom Cruise die zijn groene topgun-overal inleverde voor een oersaai, maar zeker lawyer-proof grijs pak in de advocatenklassieker The Firm. Of wat dacht je van Ally McBeal, de vrouwelijke advocaat die de harten van collega’s en rechters stal met haar (enigszins anorectische) performance in de zittingszaal. En ook anno 2013 is het weer zover, een nieuwe advocaten serie is geboren en gaat gebukt onder de zeer toepasselijke naam: Suits. Dat spreekt voor zich.

Het moge duidelijk zijn crime en lawyers zorgen voor genoeg entertainment. Mocht de crisis dan toch ook het strafrecht treffen, hoef ik in ieder geval mijn toga niet aan de wilgen te hangen, wellicht wacht er nog een carrière op het witte doek voor mij.

To be continued…


Tags: , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur

Maartje Schaap is strafrechtadvocaat en aspirant–partner bij De Haan Advocaten & Notarissen te Groningen. Zij zal regelmatig een blog schrijven over haar werk als strafrechtadvocaat en alles dat daarbij komt kijken.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑