Leven

Geplaatst op 26 maart 2014 | door Femke Jaarsma

0

Blog: Typisch Zuidoost-Azië

Hard toeterende bussen en auto’s (alleen om aan te geven dat ze eraan komen zodat scooters, fietsers en voetgangers weten dat ze heel rap aan de kant moeten gaan), afval langs de weg dumpen (waarin sommige geiten en koeien een heerlijk maal herkennen), keihard rochelen en spugen om ‘de keel te schrapen’. Allemaal typisch Zuidoost-Aziatische eigenaardigheden.

Net als de mondkapjes die veel scootterrijders en fietsers dragen tegen de uitlaatgassen en al het opwaaiende vuil. Overigens verkrijgbaar in de hipste kleuren en printjes.

Hortend en stotend
Wat zagen we nog meer tijdens de bus-, trein-, fiets- en voettochten die we in 4,5 maand tijd door dit werelddeel maakten? ‘Winkeltjes’ die benzine verkopen in oude colaflessen. Vrouwtjes die met een kar of op de fiets plastic en blikjes inzamelen (of simpelweg uit een prullenbak vissen of van straat plukken). Mannen die gehurkt op de stoep een peukje roken of een beetje op hun scooter hangen. Overal foodstalls waar je bijna letterlijk van de straat eet. Kinderen die “hello” of “what’s your name” roepen, naar ons zwaaien of een peace-teken uitbeelden met hun hand. Tuk-tuk’s, songthaew’s, cyclo’s en andere vervoersmiddelen die gebruikt worden als taxi. Mensen die eten en drinken uit plastic zakjes…

Had ik al gezegd dat iedereen maar dan ook iedereen – vooral op het platteland – hier fietst? Nederland is fietsland maar Cambodja en Vietnam doen niet voor ons onder. Het zijn vooral vrouwen, oude mannetjes en kinderen die zich op deze manier voortbewegen. Op kleine soms gammel uitziende fietsjes en altijd met een mandje voorop. De rest doet het op een scooter of motorbike. En dus proberen wij dat ook uit. Zo komen we erachter dat een motorbike zeer zeker niet hetzelfde is als een scooter. Het blijkt dat er geschakeld moet worden en dat we een motor met 125 cc power hebben… Manlief rijdt want ik ben niet zo’n held (op de weg althans) en zeker niet in Vietnam. Eerst voorzichtig hortend en stotend een blokje om ons hotel en dan heel stoer meteen de zogenaamde highway 1 op. Het mag dan heel stoer zijn, we zijn gauw weg hier want het is hysterisch druk, het getoeter doet zeer aan de oren en de uitlaatgassen bedwelmen ons haast. Zo snel mogelijk de eerste afslag richting platteland. Misschien de volgende keer met paard en wagen?

Sanitaire voorzieningen
En dan het ongedierte… Niet zelden zagen we ratten in keukens en restaurants. Of op een veerboot. Ook kakkerlakken vind je op de vreemdste plekken. In een nachtbus bijvoorbeeld. Niet leuk. Zeker als jij geen kant op kunt maar die enorme kakkerlak ook niet. Nog een paar dingen die ons opvielen dan. Je eten wordt nooit tegelijk geserveerd wanneer je beide iets besteld hebt. Gezellig. Daarnaast betaal je als toerist soms dubbel zoveel voor een gerecht in vergelijking met wat lokale mensen betalen voor exact hetzelfde. Nog één dingetje dan; de sanitaire voorzieningen. Hoewel ik hurken boven een toilet niet zo’n probleem vind want het is tegelijk een goeie training voor de bovenbenen en het schijnt een stuk hygiënischer te zijn, toch een paar ergernissen. Waarom is er bijna nooit toiletpapier aanwezig? En als het er wel is, mag het niet doorgespoeld worden vanwege verstoppingsgevaar. En what’s up met die douches in het toilet? Of zijn het toiletten in de douche? Ik heb een paar keer bijna in de toiletpot moeten staan om te kunnen douchen.

Maar verder is reizen door Zuidoost-Azië te gek hoor. Echt! Genoten van het kleurrijke Maleisië, heerlijk gechillt in Thailand, onder de indruk van de armoede in Cambodja, fantastisch gegeten in Vietnam en genoten van de vriendelijkheid van Laos. Tip: “Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail.” (Ralph Waldo Emerson)

fj2 fj3 fj3

Foto’s: Erikjan Koopmans


Tags: , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur

Femke Jaarsma (36) is een creatieve duizendpoot met een passie voor reizen, DIY'en (het zelf maken, recyclen en customizen van onder meer kleding) en tweedehands en vintage spullen. Daar zal ze dan ook regelmatig over gaan bloggen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑