Leven

Geplaatst op 24 maart 2014 | door Johanna Gercama

0

Blog: Vele druppels op een gloeiende plaat

In 2011 was ik in de Dominicaanse Republiek waar ik verbleef in de sloppenwijken van Constanza, een middelgrote stad in de bergen. Met de organisatie World Servants en de plaatselijke organisatie bouwde ik daar aan een school voor de kinderen in de sloppenwijken.

Één van de onderdelen van zo’n bouwproject in een derdewereldgebied is dat de deelnemers ook veel meekrijgen van de plaatselijke cultuur. Door middel van kerkbezoeken (wat écht fan-tas-tisch is in het Caribisch gebied), bezoeken bij mensen thuis en door de plaatselijke werkvloer op te gaan ontdek je de cultuur zoals je die nooit zult ontdekken wanneer je een achtdaagse all inclusive naar de Dominicaanse Republiek boekt.

Vuilnisbelt
Hoogte- en dieptepunt in onze cultuurbezoeken was het bezoek naar de vuilnisbelt, even buiten de stad. Wie de Dominicaanse Republiek kent, weet dat de natuur buiten de steden adembenemend is. Zoveel groen, zoveel prachtige bomen en kleurige planten. Temidden van al dat natuurlijke pracht en praal bevond zich de vuilnisbelt.

Van tevoren had ik verwacht dat het er behoorlijk zou stinken. En ja, het stonk inderdaad, maar niet zo erg als ik had verwacht. Wat mij des te meer opviel was het gezoem van duizenden, miljoenen muggen.

Pedro
Op die vuilnisbelt ontmoette ik Pedro. Navraag leerde dat de jongen een jaar of zeventien moest zijn, al wist hij dat niet zeker. Hij leek mij niet ouder dan twaalf. Hij had een ontstoken oog, en liep op kapotte, te kleine schoenen. Hij wroette in het afval, dat door de hoge temperatuur flink aan het broeien was. Op zoek naar iets bruikbaars, iets dat geld waard was of misschien nog wel te eten was. Pedro was niet de enige op die vuilnisbelt. Een twintigtal mannen speurde de vuilnisbelt af en stormden op vuilniswagens af, wanneer deze een nieuwe lading kwamen brengen.

Er wordt tegenwoordig veel gezegd en geschreven over bouwprojecten die westerse jongeren in drie weken tijd uitvoeren in derdewereldlanden. Lang niet alle projecten zijn efficiënt, er gaat nog al eens iets mis. Maar ik denk dat als zo’n project nou als gevolg heeft dat er één kind minder op zo’n vuilnisbelt terechtkomt, dat het project al nut heeft gehad. Dat doel moet men voor ogen houden. Vele druppels op een gloeiende plaat worden vanzelf een stroom water.


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur

Johanna Gercama rondde in 2011 de Mbo-opleiding Journalistiek en Fotografie af. Ieder jaar probeert ze minstens drie nieuwe bestemmingen te ontdekken. Ze blogt over alle aspecten van het reizen; van kofferinpakstress tot diarree-aanvallen in Afrika.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑