Leven

Geplaatst op 7 maart 2013 | door Irene Bentum

0

Blog: Geluk in een ziekenhuiskamer

‘We hebben het goed hier’, concludeert mijn buurvrouw en ik kan haar alleen maar volmondig gelijk geven. Tevreden doen we er het zwijgen toe en dommelen we weer weg in onze comfortabele bedden.

Zes uur eerder lig ik goddank eindelijk op de spoedeisende hulp in het UMCG. Ik kan de aardige verpleegkundige wel zoenen, want een zwangere vrouw hoeft volgens haar geen pijn te lijden, antwoordt ze als ik vraag of ik de pijnstillers die ze gaat toedienen wel mag hebben. Zie je wel. Dat leek mij dus ook niet meer dan logisch. Maar de twee dienstdoende huisartsen die ik eerder op de avond en nacht op de huisartsenpost spreek, denken daar anders over. Bij het tweede bezoek heb ik dan al een hele middag en avond van immens stekende pijnen in mijn zij achter de rug. Ik hyperventileer er zelfs van.

Hoewel het volgens beide huisartsen geen nierstenen kunnen zijn, zijn het volgens hen waarschijnlijk nierstenen. Ik word uiteindelijk naar huis gestuurd met een iets zwaardere pijnstiller die ik volgens de huisarts in uiterste nood mag innemen, maar het mag niet baten.

‘De cyste? Neeee, daar kun je niet zo acuut last van krijgen hoor’, klinkt de verloskundige bijna verontwaardigd als ik haar die middag vertwijfeld opbel. Ik mocht haar bellen om elke poep en scheet – haar woorden – maar de twee keren dat ik dat heb gewaagd, neemt ze geïrriteerd de telefoon op. Bandenpijn luidt haar deskundige mening. Ga maar met een kruik op bed liggen. En niet aanstellen, lijkt ze er nog achteraan te willen zeggen. Ik ben net niet zo eigenwijs om het zojuist genoemde in twijfel te trekken dus ik volg braaf haar instructies op.

‘Het zou heel goed die cyste kunnen zijn’, zegt de gynaecoloog die mij op de spoedeisende hulp onderzoekt. Ik zie een lampje boven zijn hoofd verschijnen, nadat ik vertel dat een paar dagen eerder een cyste bij mij is geconstateerd. Een echo levert het gewenste bewijs. Ik moet gelijk onder het mes, anders kan mijn eierstok afsterven. Ik vind alles prima. Sinds mijn pijn is verdwenen, volg ik gewillig alle instructies op en steek ik mijn benen meermalen de lucht in, zodat inwendig onderzoek kan worden gepleegd. Ook de gynaecoloog kan ik wel overstelpen met zoenen, al kan dat in deze context wellicht verkeerde associaties opleveren.

Twee uur later lig ik suf op de verkoeverkamer. Alle inconsistenties van de voorgaande middag en avond zijn vergeten. Huisartsen en verloskundigen zijn ook maar mensen. Zolang je uiteindelijk maar bij de goden van de spoedeisende hulp terechtkomt. De vriendelijke ogen van de aardige gynaecoloog kijken mij aan. Alles is goed gegaan en als dat zo blijft, mag ik die middag nog naar huis. Maar eerst nog een paar uurtjes bijkomen. Ik word naar een andere kamer gebracht, waar een vrouw van middelbare leeftijd ligt. We dutten allebei zo nu en dan een beetje in, er worden een paar woorden gewisseld.

Nadat de eerste verpleegster is langsgeweest voor wat standaard handelingen, ontwaken we en raken aan de praat. Ik dacht dat ik die nacht veel had meegemaakt maar ik moet mijn meerdere in haar erkennen. Mijn buurvrouw vertelt over haar eierstokkanker. Ze is geopereerd en alles is weggehaald. ‘Geen makkelijke tijden nee, maar ik kom er wel weer bovenop. Ik ben hier in goede handen in elk geval. De artsen, verpleegsters, iedereen is geweldig hier. Dat heb ik wel anders meegemaakt.’ Ook ik vertel over mijn gelukzalige ervaringen zodra ik het ziekenhuis binnenkwam. ‘We hebben het goed hier’, concludeert mijn buurvrouw en ik kan haar alleen maar volmondig gelijk geven. Tevreden doen we er het zwijgen toe en dommelen we weer weg in onze comfortabele bedden.

 


Tags: , , , ,


Over de auteur

Irene (30!) is redacteur, journalist, hypochonder, muziekliefhebber, filmfanaat, diep in haar hart een snelwandelaar en geïnteresseerd in uiteenlopende maatschappelijke thema’s die de dagelijkse actualiteit beheersen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑