Liefde

Geplaatst op 25 januari 2013 | door Irene Bentum

0

Joost Marsman: ‘Pats-boem, alsof ik door bliksem getroffen werd’

Joost Marsman, voormalige zanger van de Groningse band Is Ook Schitterend (IOS), timmert momenteel aan de weg als soloartiest. Zijn debuutalbum ‘Waar liefde begint’ kwam in april vorig jaar binnen op de 82e plek en maakte de weken erna een mooie klim. Liefde als inspiratiebron voor zijn liedjes spreekt haast vanzelf. Maar er is één liefde in het bijzonder waar Marsman al die inspiratie uit put. Zijn grote liefde. Zijn vrouw.

Hij leerde zijn “muze” in de jaren negentig kennen. ‘Op een avond kwam ik haar tegen in de kroeg. Ik kende haar al langer maar had nog nooit op die manier naar haar gekeken. Bovendien was ik ook helemaal niet op zoek, ik kwam net uit een relatie. We dronken en dansten met elkaar. Leuke meid dacht ik, meer niet. Tot ik haar de volgende keer weer zag. Toen was het pats-boem, alsof ik door bliksem getroffen werd. In één klap was ik stapelverliefd. Zoiets had ik nog nooit eerder meegemaakt. De rest van de wereld om ons heen bestond niet meer. Vanaf toen waren we onafscheidelijk.’

Hoeveel geluk hij daarmee heeft gehad beseft Marsman maar al te goed en daar probeert hij ook regelmatig even bij stil te staan. ‘Zo’n pats-boem moment maak je maar één keer je leven mee, als je het al meemaakt. De relatie die daaruit voortvloeit moet dan ook nog eens de tand des tijds doorstaan en dat gaat in veel gevallen niet goed. Wij hebben daar een balans in gevonden. En het vertrouwen in elkaar maakt dat wij veel kunnen hebben.’

Kleine Marsmannetjes

Inmiddels is het stel al weer ruim tien jaar samen. Tegenwoordig lopen er ook twee kleine Marsmannetjes rond. Tropenjaren zijn het volgens de muzikant wel. Zowel zijn vrouw als hij leiden een druk werkend bestaan. De Zwollenaar maakt niet alleen muziek maar brengt het ook in eigen beheer uit en dat vergt veel tijd. Bovendien is hij nog actief als copywriter. Allemaal elementen die natuurlijk hun weerslag hebben op de relatie. ‘Je groeit in al die jaren naar elkaar toe maar kunt door alle dagelijkse bezigheden elkaar ook makkelijk kwijtraken.’

‘Daarom maken wij er de gewoonte van ’s avonds met elkaar te zitten en de dag door te nemen. Het lukt niet altijd, maar we proberen het zoveel mogelijk te doen. Blijven praten is volgens mij één van de belangrijkste ingrediënten in een relatie. Dat is ook een beetje waar de titelsong van mijn album ‘Waar liefde begint’ over gaat. Toen ik dat liedje schreef, heb ik geprobeerd de liefde als landschap voor me te zien. Met woestijnen, bergen en dalen. Je kunt er verdwalen, elkaar kwijtraken. Maar je vindt elkaar altijd weer terug, op die ene plek waar het allemaal begon.’

‘Eén nummer op het album is een goed voorbeeld hoe ik mij laat inspireren door mijn vrouw. ‘Vang me als ik val’ begint met de zin ‘Ga even rustig zitten’ en dat is letterlijk wat ik altijd tegen mijn vrouw zeg als we echt even goed met elkaar moeten praten. Er zijn ook liedjes waar teksten inzitten die letterlijk uit een ruzie komen. Maar het gros van de nummers gaat over de mooie aspecten van de liefde. Omdat ik zelf zo ben. Ik kan heus weleens een keer slecht in mijn vel zetten maar ik probeer over het algemeen een positieve draai aan het geheel te geven.’

Steun en toeverlaat

Naast muze is Marsmans vrouw natuurlijk ook zijn steun en toeverlaat bij moeilijke keuzes. Bijvoorbeeld bij het kiezen voor een solocarrière. ‘Het stoppen met IOS was een belangrijke beslissing voor mij. Dat soort dilemma’s leg ik altijd aan haar voor. Maar zij zegt dan ook dat ik de keuze uiteindelijk zelf moet maken. Wat ik ook doe, ik weet dat zij achter mij staat. Tegelijkertijd kan zij mij ook tot andere inzichten brengen, net als ik dat ik dat volgens mij ook voor haar kan doen.’

Van het besluit om IOS te verlaten, hoe moeilijk die ook was, heeft Marsman geen spijt gehad. ‘Ik had de behoefte om iets nieuws te doen en koosdaarom voor de creatieve vrijheid. Wat ik precies wilde, daar moest ik nog achterkomen. Ik heb me vooral laten inspireren door mijn eigen muzikale voorkeur die uit artiesten als Mark Knofler en Bruce Springsteen bestaat. De teksten heb ik zelf of samen met Han Kooreneef geschreven en de muziek met Arno Krabman. Wij lagen heel erg op één lijn dus dat werkte goed. Op de plaat die er uiteindelijk is komen te liggen, ben ik reuze trots.’


Tags: , , , , , , , , ,


Over de auteur

Irene (30!) is redacteur, journalist, hypochonder, muziekliefhebber, filmfanaat, diep in haar hart een snelwandelaar en geïnteresseerd in uiteenlopende maatschappelijke thema’s die de dagelijkse actualiteit beheersen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑