Algemeen

Geplaatst op 1 december 2012 | door Irene Bentum

0

MINI Cooper Coupé: uitdagend doch veilig

Eén van de nieuwste telgen uit de MINI-familie is de MINI Cooper Coupé. Zonder meer een sportieve bolide maar dan met de ouderwets vertrouwde klasse die we van MINI gewend zijn. Net als zijn voorgangers scoort de Coupé hoge ogen onder de vrouwelijke coureurs. Er zijn inderdaad minder flatteuze vervoermiddelen om mee gezien te worden. Maar een waarschuwing is op zijn plaats: deze stoere reiskameraad is niet geschikt voor muurbloempjes!

Twee elementen onderscheiden de MINI Cooper Coupé danig van zijn oudere familieleden. Allereerst is het de eerste tweezitter van zijn soort. Ten tweede is de Coupé een pure sporter die tevens uitblinkt in elegantie. Gaat je hart over het algemeen sneller kloppen van krachtige sportauto’s met een vleugje klassiek? Dan zou je best weleens verliefd kunnen worden. Het onderstel van de nieuwste MINI is ultrasportief. Reken dus maar op een potje intens stuurwerk als een ritje in deze wagen in het verschiet ligt.

Kortom, een voorliefde voor krachtpatsers is gewenst om de Coupé op juiste waarde te kunnen schatten. Moet je daarmee een roekeloze bestuurster zijn? Dat absoluut niet, met de veiligheid van dit racemonster zit het namelijk wel goed. Zo voorkomt de Automatische Stabiliteits- en Tractiecontole (ASC+T) het doordraaien van de aangedreven voorwielen. Het systeem maakt het wegrijden bovendien een stuk makkelijker en zorgt voor veilige grip.

Mini Couper Coupe 2

Betrouwbare metgezel

Met het dichtslaan van de deur merk je al dat deze auto gedegen in elkaar zit. De betrouwbaarheid van BMW is alom vertegenwoordigd, onder meer in de stevige carrosserie bestaande uit een stijve veiligheidsstuurkolom die als een beschermend schild werkt. Hiermee is de hoogstmogelijke bescherming gegarandeerd. De Coupé is bovendien standaard uitgevoerd met vier airbags. En de vier schijfremmen zorgen met het standaard antiblokkeersysteem (ABS) en de Cornering Brake Control (CBC) in elke situatie voor optimaal remgedrag.

Wat de Coupé verder onderscheidt van zijn voorgangers is zijn net wat stoerdere uitstraling. Het gebruikelijke onderstel en het lage dak van de MINI zijn intact gebleven, maar dan met een dynamische daklijn en stoere achterkant. Die vernieuwde achterkant geeft bovendien een bergruimte die niemand verwacht. In de 280 liter grote bagageruimte kun je zonder moeite een hele berg boodschappen kwijt. Dankzij het doorlaadsysteem kan zelfs het resultaat van een dag succesvol shoppen moeiteloos worden geherbergd.

De sportieve strepen van bumper tot bumper in combinatie met een felle of meer ingetogen basiskleur naar keuze maken van het geheel een echte eyecatcher. De uitklapbare spoiler is trouwens niet alleen esthetisch maar verbetert ook wezenlijk de aerodynamica. Vanaf een snelheid van 80 km per uur gaat de spoiler omhoog, wat bevorderlijk is voor de stabiliteit en snelheid.

Retro jasje

Binnenin deze MINI is technisch vernuft in een retro jasje gestoken. Het dashboard met zijn grote ronde tellers straalt vroegere tijden uit, net als de chromen omlijning van de snelheidsmeter, toerenteller en ventilatieroosters. Die ronde lijnen komen ook weer terug in de luidsprekers, deuren en de twee comfortabele stoelen. De chromen, ronde portiergrepen maken het sfeertje in de auto compleet.

interieur mini cooper coupe

Als we onze blik op het exterieur van de auto werpen, vallen de ronde koplampen en de rondingen van de grille en zijspiegels op. Uiteraard allen wederom verchroomd. Allemaal zorgvuldig uitgewerkte details waar wij vrouwen zo van houden. De MINI Cooper Coupé is zowel in interieur als exterieur een hoogvlieger.

Deze door Martinistad BMW ter beschikking gestelde MINI Cooper Coupé is een handgeschakelde zes versnellingsbak, met 122 pk onder de motorkap. Zijn acceleratievermogen van 0 tot 100 km/h bedraagt 9 seconden, met een topsnelheid van 204 km/h. 

(Foto’s: Sander Drooglever)


Tags: , , , , ,


Over de auteur

Irene (30!) is redacteur, journalist, hypochonder, muziekliefhebber, filmfanaat, diep in haar hart een snelwandelaar en geïnteresseerd in uiteenlopende maatschappelijke thema’s die de dagelijkse actualiteit beheersen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑