Leven

Geplaatst op 14 maart 2013 | door Maartje Schaap

0

Blog: Strafrecht leeft!

Je hoeft de tv maar aan te zetten of nu.nl te openen of het nieuws uit strafrechtland vliegt je om de oren. Alleen vandaag al werd beschreven hoe het hoger beroep in de zaak van Robert M. verliep, dat staatssecretaris Teeven uitkeringstoerisme wil aanpakken, er vier aangiftes van ontucht gedaan zijn tegen een orthopedagoog en  het Openbaar Ministerie in de zaak Baflo niet in hoger beroep gaat. Ook heeft vrijwel iedereen er wel een mening over.

Het is dan ook niet zo gek dat strafrechtzaken veelal onderwerp van gesprek zijn in programma’s als De wereld draait door en Pauw en Witteman. Zelfs RTL Boulevard wist naast deskundige Moskowicz een officier van justitie te strikken om achter de desk bij Albert Verlinde plaats te nemen en zo de zaken uit strafrechtland aan de man te brengen. Het bevreemdt mij dan ook dat rechtenstudenten bijna nooit kiezen voor het strafrecht als afstudeerrichting (stiekem denk ik dat de keuze voor het civiele recht nauw samenhangt met de salarissen die afgestudeerden in deze richting denken tegemoet gaan).

Meningen en reacties
Alhoewel, na een stage bij ons op kantoor zijn de studenten vaak wel heel erg enthousiast.Net als ik! En dat is ook niet zo vreemd, want het strafrecht is spannend en het leeft enorm. Maar zoals gezegd heeft men ook vaak een mening over strafzaken dan wel over de behandeling daarvan. Veel gehoorde reacties op in de media besproken strafzaken zijn:

Rechters zijn te soft, straffen zijn te laag, slachtoffers krijgen geen podium en advocaten zijn corrupt. 

Vaak zijn dit opmerkingen gebaseerd op informatie van horen zeggen of uit de media. Veelal geeft dat een verkeerd beeld van hoe een strafzaak echt verloopt en hoe het er in werkelijkheid op een zitting aan toe gaat.

Krantenkoppen
Indien ik in de krant lees: Daders van schietpartij vrijgesproken, gaan mijn nekharen overeind staan. Deze informatie is namelijk feitelijk onjuist. Is een verdachte vrijgesproken door de rechtbank, dan kan er simpelweg geen sprake zijn van een dader. Toch worden dit soort krantenkoppen gretig gelezen door het media publiek. En dit zijn nou juist de onderwerpen die vaak op feestjes en partijen worden besproken, het soort bijeenkomsten waar meningen worden gevormd of vervormd.

Wil je je mengen in de discussie over het optreden van strafrechters en of de hoogte van  straffen die opgelegd worden? Dan vind ik dat je op z’n minst één keer in je leven bij de behandeling van een strafzaak moet zijn geweest. Strafzaken zijn namelijk openbaar. Dat betekent dat een ieder (die zich weet te gedragen) een strafzaak van een (meerderjarige) verdachte mag bijwonen. Dan krijgt men echt te zien hoe een strafzaak op een zitting behandeld wordt. Dan kun je met eigen ogen zien wat de rol van de rechter is, hoe een officier van justitie te werk gaat en dat niet alle advocaten corrupt zijn. Dan kun je ‘live’ ervaren hoe het strafrecht leeft! En pas dan kan wat mij betreft een mening over het strafrecht gefundeerd worden.

See you in court!


Tags: , , , , , ,


Over de auteur

Maartje Schaap is strafrechtadvocaat en aspirant–partner bij De Haan Advocaten & Notarissen te Groningen. Zij zal regelmatig een blog schrijven over haar werk als strafrechtadvocaat en alles dat daarbij komt kijken.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑