Leven

Geplaatst op 3 juni 2015 | door Sandra van Dijk

1

Blog: Surf jij al op je concentratiegolf?

Stiekem weten we het wel. Dat er ochtend- en avondmensen zijn, die elk op een ander moment van de dag hun scherpe en zwakke momenten hebben. We weten dat onze lichaamstemperatuur, hormoonspiegel en bloeddruk schommelen gedurende een werkdag en dat dit invloed heeft op ons energielevel en prestatieniveau. Er bestaat zelfs een pseudowetenschap (bioritmetheorie – feitelijk een hypothese) die stelt dat we een fysieke cyclus, emotionele cyclus en intellectuele cyclus hebben, van respectievelijk 23, 28 en 33 dagen. Deze cycli zouden starten bij de geboorte. Tja, we weten het wel, dat we rekening moeten houden met onze piek-en dalmomenten om het optimale uit ons werkdag te halen. Maar waarom doen we dit dan niet?

Wat mij opvalt als professional organizer en timemanagementspecialist, is dat de behoeften van het lichaam vaak op de laatste plaats lijken te komen bij mensen die drukte ervaren op hun werk. Als er al sprake is van een dagstructuur, wordt deze vaak puur bepaald door wat er aan taken binnenkomt. Ik verbaas mij niet meer over dichtgetimmerde vergaderdagen (‘mijn maandag wordt geheel in beslag genomen door meetings met collega’s’) of over de goede voornemens van een ochtendmens om het einde van de werkdag te besteden aan het opstellen van een visiedocument.

Je bioritme negeren heeft negatieve gevolgen
Los van het feit dat onze prestaties lijden onder het negeren van ons bioritme, kunnen er ook negatieve effecten optreden als migraine, vermoeidheid, prikkelbaarheid en slaapproblemen. Vreemd is het dan dat het simpelweg niet in ons lijkt op te komen om een lans te breken voor ons belangrijkste instrument: ons lichaam. Waarom niet?

Proces versus eindresultaat
Ik denk in de eerste plaats dat wij ons vaak blind staren op het eindresultaat dat we willen behalen en dat we ons onvoldoende realiseren dat de weg ernaartoe minstens zo belangrijk is. Stel af en toe eens de vraag ‘Hoe kan ik mijn lichaam – mijn belangrijkste instrument – optimaal inzetten voor deze taak?’ Want: je lichaam is meer dan alleen een vervoersmiddel om op kantoor te komen.

De Nederlandse arbeidscultuur helpt niet mee
Verder valt mij op dat bij veel organisaties de medewerkers nog steeds in een strak keurslijf worden gehesen als het gaat om arbeidstijden. De werkdag start daar (ondanks de hype van Het Nieuwe Werken) voor iedereen strak tussen 8.30 en 9.00 uur, ongeacht of je dan op je best bent. En rekening houden met onderlinge verschillen zit ook niet zo in onze – vrij individualistische – cultuur ingebakken. Is jou bij het inplannen van een meeting ooit gevraagd wanneer jij op je scherpst bent? En wat te denken van de manier waarop wij onderwijs aangeboden krijgen? Leren in eigen tempo en ritme is in opkomst, maar nog lang niet overal ingeburgerd. Het zit dus niet echt in ons systeem.

Weinig bekend over onze struisvogelpolitiek
Er is veel literatuur beschikbaar over waarom het zo belangrijk is voor onze prestaties om ons bioritme te volgen (wedstrijdzwemmers schijnen bijvoorbeeld in de ochtend een snellere tijd neer te zetten dan in de avond; puntje voor de wedstrijdplanning), maar er is mij geen noemenswaardig wetenschappelijk onderzoek bekend over waarom wij dit simpelweg vertikken. Voel je vrij om hierop te reageren!Over de auteur

Sandra heeft Sociale & Organisatiepsychologie gestudeerd en is professional organizer en timemanagementspecialist (www.optiworkadvies.nl). Zij blogt graag over alles wat met effectief en efficiënt werken te maken heeft. Sandra woont in Groningen met haar gezin.One Response to Blog: Surf jij al op je concentratiegolf?

  1. Caroline Westhoff says:

    Helemaal gelijk heb je met dit artikel. Ben dan ook groot voorstander van volgen van je ritme. Het is alleen een beetje lastig als je een vergadering moet plannen om rekening te houden met ieders bioritme. Ook of het makkelijk is, of nodig ivm met overleg, feedback of sociale contacten om gelijk met elkaar aan het werk te zijn. Dus een gulde middenweg lijkt me handig. Hoe, daar heb ik (nog) niet over nagedacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑