Liefde

Geplaatst op 3 juli 2013 | door Xandra Boersma

0

Ron Jans: ‘Ze is een engeltje’

Ondanks het turbulente leven dat voetbaltrainer Ron Jans leidt, blijft zijn vrouw Marjo altijd achter hem staan. Inmiddels zijn ze ruim dertig jaar getrouwd, maar ze genieten nog steeds van elke seconde samen. ‘Misschien is ze perfect, voor mij in ieder geval wel.’

Het is bijna 33 jaar geleden als Ron Jans samen met zijn voetbalvrienden een kroeg in Raalte binnen stapt. ‘Ik voetbalde in het eerste van PEC Zwolle. Als wij na de wedstrijd uitgingen dan wilde iedereen met ons over voetbal praten. Daarom gingen we naar een dorp verderop, naar de Molenbar.’ De bar gaat om half één al dicht, maar toch blijft Ron er komen. Hij heeft namelijk een leuk meisje gezien. Twee vlechtjes in haar haren en een leuk koppie, heeft ze. ‘Het was liefde op het eerste gezicht, maar ze zag er heel jong uit. Ik was 21 en zo opgelucht toen ze zei dat ze 18 was. Dat leuke koppie heeft ze trouwens nog steeds.’ Toch duurt het even voordat er iets gebeurt tussen de twee. ‘Ik ben best een verlegen type dus eerst was het gewoon kijken, maar uiteindelijk is het iets geworden.’

Dan gaat het snel, want nog geen twee jaar later klopt FC Groningen aan en verhuist Ron naar het Noorden. En dat doet hij niet alleen. ‘We zijn getrouwd voordat we naar Groningen gingen. Het was het laatste jaar dat ik bij Zwolle speelde, wat ik mijn hele jeugd had gedaan. Het was dus een grote verandering in mijn leven.’ En in dat van Marjo, want ook zij zit opeens in een vreemde plaats met een man die vooral veel op het voetbalveld te vinden is. Toch redt ze zich prima. ‘Ik heb altijd tegen haar gezegd dat ze haar eigen ding moet blijven doen en dat doet ze. Ze heeft nooit gewerkt, maar deed wel knutselcursussen en bloemschikken met dames in het dorp, ze gaf handenarbeid op een school in de buurt en organiseerde dingen voor de spelersvrouwen.’

Marjo Jans, fotograaf Rudy Leukfeldt (VI)

Dat het tussen Ron en Marjo wel goed zit, blijkt als Ron een jaar bij het Japanse Mazda Sport gaat voetballen. ‘Dan ben je helemaal op elkaar aangewezen, maar er is nooit onenigheid geweest. We passen gewoon heel goed bij elkaar.’ Dat moet ook wel, want het is niet gemakkelijk om getrouwd te zijn met een voetbaltrainer. Hoewel ze het daar zelf misschien niet mee eens is. ‘We hebben drie zoons die ook allemaal voetballen dus dat is wel een groot deel van ons leven. Maar als je aan haar vraagt of ze het moeilijk vindt dat alles in dienst staat van het voetbal zegt ze: “Nee, helemaal niet.” De afgelopen twee jaar zijn we drie keer verhuisd. Als ik zie hoe zij dat allemaal regelt, dat is geweldig. Eigenlijk staat alles in dienst van ons gezin en dat is het meest waardevolle dat wij hebben. Ze is een geweldige vrouw en moeder.’ Een slechte eigenschap kan Ron dan ook niet verzinnen, zelfs niet na lang nadenken. ‘Een engeltje, dat is ze. Ik kan me niet voorstellen dat iemand een hekel aan haar heeft, dat heb ik ook nog nooit meegemaakt. Ze houdt rekening met mensen, heeft aandacht voor iedereen en wil altijd helpen. Dat heeft ze van haar moeder, die is net zo. Toen ik met haar trouwde werd ik zo goed ontvangen, ik kreeg er gewoon een familie bij.’

De fijnste momenten die Marjo en Ron samen meemaken, zijn dan ook wanneer ze samen op de bank met een flesje wijn een goede dvd kijken. ‘We gaan niet vaak uit, omdat ik veel herkend wordt. Dan draait alles om mij en dat vind ik niet leuk. Maar ik heb zo’n hectisch beroep dat het echt heerlijk is om samen lekker thuis te zijn. Zij brengt rust in mijn leven.’ Nu Ron even niet werkzaam is bij een club, komt dat net even wat vaker voor dan normaal. En hoewel hij er zin in heeft om na de zomer bij zijn nieuwe club PEC Zwolle te beginnen, geniet hij er ook flink van. ‘Ik schaam me daar niet voor, we kunnen nu veel tijd aan elkaar en aan het gezin besteden. We hebben het fantastisch samen. Ik kan alles bij haar kwijt. Beslissingen, zoals nu over een nieuwe club, nemen we samen. Als Marjo zou zeggen: “Ik ga daar niet heen”, dan gebeurt het niet. Ze heeft een veto-recht’, besluit de trainer lachend.


Tags: , , , , , , , , ,


Over de auteur

Xandra (25) is een afgestudeerd journaliste uit Groningen en werkt nu bij New Publishers. Ze houdt van shoppen, zonvakanties, snowboarden en series kijken, maar heeft vooral een passie voor mode en beauty. Dagelijks struint ze het internet af op zoek naar de nieuwste trends, die ze natuurlijk graag met ons deelt.Er kan niet worden gereageerd.

Terug naar boven ↑